Atopik Dermatit Nedir?
Bulaşıcı olmayan bu hastalık, genellikle yaşam konfor alanını daraltır. Kaşıntı, kuruma, pul pul döküntü gibi belirtileri olan atopik dermatit, yaşa göre vücudun değişik yerlerinde görülür.
Bebeklerde atopik dermatit, en sık yanaklara, saçlı deriye, kol ve bacakların dış yüzlerine ve bazen gövdeye yerleşir. Çocuklarda ise daha çok kıvrım bölgelerine, el ve ayaklara, boyuna, bileklere, dudaklara, kulak memesine ve göz çevresine yerleşir.
Çoğunlukla çocukluk çağı hastalığı olarak görülen egzama, %10 oranında da yetişkinlerde görülmektedir. Ergenlik dönemi ve erişkinlerde; eller, kıvrım bölgeleri, genital bölge, boyun ve göz kapakları gibi bölgelerde görünmektedir.
Atopik dermatit derecesi ruh hali ile yakından ilgilidir. Duygu durum bozukluğu ile egzama oluşumu artar ve arttıkça duygu durumuna etkisi negatif olur. Atak dönemleri var. Atakların genel olarak mevsim değişiklikleri, stresli ruh hali ile tetiklendiği gözlemlenir.
Egzama Tedavi Yöntemleri
Egzama bitkisel tedavi yöntemlerinin sıkça başvurulduğu bir sağlık sorunudur. Hastalık sırasında genellikle yiyeceklere dikkat edilir ama öncelikle derinin düzenli olarak nemli tutulması gerekir. Egzama tedavi yöntemleri için uzmanlara başvurulmalı ve egzama tedavisi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Ayrıca kişinin psikolojik destek de alması kendisi için yapacağı en büyük yatırımdır. Semptomların varlığı ile endişe ve kaygı boyutunu artar ve bireyin toplumdan izole bir hayat sürmeye başladığı gözlenir.
Neler kullanılabilir?
Egzama tedavisi için nazik temizlemelerle cilt temizlenir ve mutlaka nemlendirme özelliği yüksek olan krem ve losyonlar tercih edilmelidir.
Etiketler: Atopik Dermatit
Mart 28, 2024
Listeye dön